Globala pandemifördragets förhandlingar: Utmaningar och hinder framöver.


Globala pandemifördragets förhandlingar: Utmaningar och hinder framöver.

Reading

Read this text and listen to it at the same time. If you don't know a word click it to see explanation.
Globala pandemifördragets förhandlingar: Utmaningar och hinder framöver.

Efter coronaviruspandemin utlöste tidigare otänkbara nedstängningar och förstörde ekonomier, lovade ledare vid Världshälsoorganisationen och runt om i världen att göra det bättre i framtiden. År senare kämpar länder fortfarande för att komma överens om en plan för hur världen ska hantera nästa globala utbrott.

En nionde och sista omgång av samtal planeras att sluta på fredag för att slutföra en 'pandemiavtal'. Avtalets syfte: riktlinjer för hur Världshälsoorganisationens 194 medlemsländer kan stoppa framtida pandemier och dela på knappa resurser.

Vissa länder rör sig själva för att säkerställa samarbete från andra i nästa pandemi, som till exempel när president Joe Bidens administration sade att de skulle hjälpa 50 länder att svara på nya utbrott. Det ger landet fördelar om det behöver kritisk information eller material i framtiden.

Adam Kamradt-Scott, en expert på global hälsa vid Harvard University, säger att liknande de globala klimatavtalen, kan det nya utkastet till pandemiavtal i alla fall ge en ny arena för länder att försöka hålla varandra ansvariga. Regeringar måste förklara vilka åtgärder de har vidtagit.

Suerie Moon, meddirektör för Global Health Center vid Genèves Graduate Institute, säger att det är avgörande att fastställa Världshälsoorganisationens förväntade roll under en pandemi och hur utbrott kan stoppas innan de sprids globalt. Om vi misslyckas med att utnyttja detta möjlighetsfönster som håller på att stängas ... kommer vi att vara lika sårbara som vi var 2019.


Questions

Answer the questions to the text. Speak or write, you choose. AI will assess your answers.

Vad är syftet med det planerade 'pandemiavtalet'?

Syftet med avtalet är att ge riktlinjer för hur Världshälsoorganisationens medlemsländer kan stoppa framtida pandemier och dela på knappa resurser.

Vilken fördel kan ett land få genom att hjälpa andra länder att svara på nya utbrott?

Landet kan få fördelar om det behöver kritisk information eller material i framtiden.

Vad säger Adam Kamradt-Scott om det nya utkastet till pandemiavtal?

Adam Kamradt-Scott säger att det nya utkastet kan ge en ny arena för länder att försöka hålla varandra ansvariga, liknande de globala klimatavtalen.


Discuss

Discuss the text the AI teacher. The teacher will help you with vocabulary and grammar.

The artificial intelligence teacher has a lot of benefits. You don't need to book any time slot. You don't have to wait for the teacher to come to class. You can learn at any time. The teacher will never get bored and can keep a conversation on any related topic.

Read a new article every day and
discuss it with AI at lingolette.com
All content and tasks are generated by AI inspired by a real publication.