Den litterära balansakten: Vladimir Sorokins kamp mellan censur och erkännande.


Den litterära balansakten: Vladimir Sorokins kamp mellan censur och erkännande.

Reading

Read this text and listen to it at the same time. If you don't know a word click it to see explanation.
Den litterära balansakten: Vladimir Sorokins kamp mellan censur och erkännande.

Författaren Vladimir Sorokin kommer att ställas inför rätta för antisovjetiska åsikter och \"litterärt huliganism\". Det meddelade åklagarmyndigheten efter att ha granskat material från ett fall som öppnades mot honom redan under Sovjetunionen.

Sorokins författarskap väckte myndigheternas intresse på 1970-talet när han kom in i kretsar av \"informella\" författare - postmodernister, konceptualister och dissidenter.

Det visade sig att han var den enda i den hemliga författargruppen som inte var en hemlig informatör för säkerhetstjänsten. \"Vi trodde att han rapporterade till en annan avdelning... Och den andra avdelningen trodde att han hade skrivit på för oss. Så han gled igenom nätet\", sa veteranen från säkerhetstjänsten Viktor Bykov.

När missförståndet uppdagades var det för sent - Sorokin publicerades i internationella tidskrifter och hade till och med fått beröm från \"västerländska litterära bögar\" (som Bykov uttryckte det). Ett brottmål inleddes mot honom, men under perestrojkan drog utredningen ut på tiden och 1989 lades fallet ner i brist på bevis.

\"Det gjordes två expertutlåtanden av samma person. Under Andropovs tid skrev han att Sorokin på ett upprörande sätt förtalade det sovjetiska systemet och det sovjetiska folket, men i det andra utlåtandet, 1989, drogs slutsatsen att Sorokin skarpsinnigt avslöjade samhällets brister i metaforisk form\", mindes KGB-veteranen.


Questions

Answer the questions to the text. Speak or write, you choose. AI will assess your answers.

När väckte Sorokins författarskap myndigheternas intresse?

Sorokins författarskap väckte myndigheternas intresse på 1970-talet.

Varför trodde säkerhetstjänsten att Sorokin var en hemlig informatör?

Säkerhetstjänsten trodde att Sorokin var en hemlig informatör eftersom han var den enda i den hemliga författargruppen som inte var en hemlig informatör för dem.

Varför lades fallet mot Sorokin ner 1989?

Fallet mot Sorokin lades ner 1989 i brist på bevis under perestrojkan.


Discuss

Discuss the text the AI teacher. The teacher will help you with vocabulary and grammar.

The artificial intelligence teacher has a lot of benefits. You don't need to book any time slot. You don't have to wait for the teacher to come to class. You can learn at any time. The teacher will never get bored and can keep a conversation on any related topic.

Read a new article every day and
discuss it with AI at lingolette.com
All content and tasks are generated by AI inspired by a real publication.