Privat amerikansk månlandningsförsök möter kritiskt bränsleläckage: Ett bakslag i rymdupptäckten.


Privat amerikansk månlandningsförsök möter kritiskt bränsleläckage: Ett bakslag i rymdupptäckten.

Reading

Read this text and listen to it at the same time. If you don't know a word click it to see explanation.
Privat amerikansk månlandningsförsök möter kritiskt bränsleläckage: Ett bakslag i rymdupptäckten.

Det första försöket på över 50 år att landa på månen av USA verkade vara dömt att misslyckas efter att ett privat företags rymdfarkost utvecklade ett 'kritiskt' bränsleläckage bara timmar efter måndagens start. Pittsburgh-baserade Astrobotic Technology lyckades rikta sitt landningsfartyg mot solen så att solpanelen kunde samla solljus och ladda sitt batteri, medan ett specialteam bedömde statusen för vad som kallades 'ett fel i framdrivningssystemet'.

Det blev snart uppenbart dock att det fanns 'en kritisk förlust av bränsle', vilket ytterligare minskade hoppet för vad som hade planerats som en månlandning den 23 februari. Företaget sa sent på måndagen att läckan fortsatte och uppskattade att landaren skulle börja förlora solkraft om ungefär 40 timmar.

Astrobotic släppte en bild från en kamera monterad på landaren, som företaget sa visade en 'störning' i en sektion av termisk isolering. Astrobotic hade som mål att bli det första privata företaget att lyckas landa på månen, en bedrift som endast fyra länder har åstadkommit.

NASA gav de två företagen miljoner för att bygga och flyga sina egna månlandare. Astrobotics kontrakt med NASA för Peregrine-landaren var på 108 miljoner dollar och det har mer i pipeline.

Den sista gången USA genomförde ett månlandninguppdrag var i december 1972. NASAs nya Artemis-program ser till att återvända astronauter till månens yta inom de närmaste åren.


Questions

Answer the questions to the text. Speak or write, you choose. AI will assess your answers.

Vilket företag försökte landa på månen nyligen?

Pittsburgh-baserade Astrobotic Technology.

Vad var problemet som uppstod med rymdfarkosten efter starten?

Ett 'kritiskt' bränsleläckage.

Vad är målet med NASAs nya Artemis-program?

Att återvända astronauter till månens yta inom de närmaste åren.


Discuss

Discuss the text the AI teacher. The teacher will help you with vocabulary and grammar.

The artificial intelligence teacher has a lot of benefits. You don't need to book any time slot. You don't have to wait for the teacher to come to class. You can learn at any time. The teacher will never get bored and can keep a conversation on any related topic.

Read a new article every day and
discuss it with AI at lingolette.com
All content and tasks are generated by AI inspired by a real publication.