Årtionden senare: Åtal mot misstänkt IRA-bombare i Dublin-domstol.


Årtionden senare: Åtal mot misstänkt IRA-bombare i Dublin-domstol.

Reading

Read this text and listen to it at the same time. If you don't know a word click it to see explanation.
Årtionden senare: Åtal mot misstänkt IRA-bombare i Dublin-domstol.

En 61-årig man dök upp i en domstol i Dublin på torsdag efter att ha blivit arresterad i samband med ett bombdåd av IRA som dödade tre poliser i Nordirland 1982. Martin John McCauley arresterades på onsdagen på en utlämningsorder och kommer att åtalas för mord på Royal Ulster Constabulary Sgt. Sean Quinn och konstaplarna Allan McCloy och Paul Hamilton, sade Iain Livingstone, chef för Operation Kenova.

Iain Livingstone, som lett undersökningarna av flera mord inklusive många som IRA misstänks ha utfört mot informatörer, sade att beslutet att åtala mer än 40 år efter händelsen visar på hur noggrant Kenova arbetat. Han tillade att tankarna ligger hos de tre officerarnas familjer som har betett sig med mod och värdighet under de senaste fyra decennierna.

Att åtala McCauley för mord är ett sällsynt åtal vid denna tidpunkt för våldet som är känt som 'the Troubles', vilket varade i tre decennier och involverade irländska republikanska militanter, brittiska lojalistiska militanter och brittiska säkerhetsstyrkor. Detta konflikt lämnade 3600 människor döda, cirka 50000 skadade och tusentals sörjande. Fredsavtalet från 1998 har till stor del avslutat våldet, även om såren fortfarande är öppna för offren.

En kontroversiell lag som passerades av den brittiska regeringen förra året, Lag om arv och försoning, skulle ha gett immunitet från åtal för de flesta brott av militanta grupper och brittiska soldater efter den 1 maj. Men en domare i Belfast bestämde i februari att lagen inte är förenlig med människorättslagen. Regeringen överklagar beslutet.

Den offentliga åklagartjänsten meddelade att beslutet att väcka åtal i de tre morden fattades i april innan lagen trädde i kraft. De tre officerarna dödades den 27 oktober 1982 när en bomb detonerades fjärrkontrollerat längs en väg vid Kinnego Embankment i County Armagh, sade Det. Sgt. Adrian Murray i Dublins High Court.


Questions

Answer the questions to the text. Speak or write, you choose. AI will assess your answers.

Vad hände med Martin John McCauley?

Martin John McCauley arresterades i samband med ett bombdåd av IRA som dödade tre poliser i Nordirland 1982.

Hur många människor dog under konflikten känd som 'the Troubles'?

3600 människor dog under konflikten känd som 'the Troubles'.

Vad beslutade en domare i Belfast om lagen om arv och försoning?

En domare i Belfast bestämde att lagen inte är förenlig med människorättslagen.


Discuss

Discuss the text the AI teacher. The teacher will help you with vocabulary and grammar.

The artificial intelligence teacher has a lot of benefits. You don't need to book any time slot. You don't have to wait for the teacher to come to class. You can learn at any time. The teacher will never get bored and can keep a conversation on any related topic.

Read a new article every day and
discuss it with AI at lingolette.com
All content and tasks are generated by AI inspired by a real publication.