Förlorade städer i Amazonas: Avtäckande av en glömd civilisation.


Förlorade städer i Amazonas: Avtäckande av en glömd civilisation.

Reading

Read this text and listen to it at the same time. If you don't know a word click it to see explanation.
Förlorade städer i Amazonas: Avtäckande av en glömd civilisation.

Arkeologer har hittat en grupp av bortglömda städer i Amazonas regnskog som var hem för minst 10,000 bönder för ungefär 2,000 år sedan. En serie av jordhögar och begravda vägar i Ecuador upptäcktes för första gången för mer än två decennier sedan av arkeologen Stéphen Rostain.

Med hjälp av laser-sensorteknik har ny kartläggning visat att dessa platser är del av ett tätt nätverk av bosättningar och sammanbindande vägar, gömda i de skogbeklädda kullarna i Anderna, som varade i ungefär 1,000 år. "Det var en förlorad dal av städer," sa Rostain, som leder undersökningar vid Frankrikes nationella centrum för vetenskaplig forskning.

Bosättningarna beboddes av Upano-folket mellan cirka 500 f.Kr. och 300 till 600 e.Kr., samtidigt som Romerska imperiet i Europa. Bostads- och ceremoniella byggnader uppfördes på mer än 6,000 jordhögar och var omgivna av jordbruksfält med dräneringskanaler.

Även om det är svårt att uppskatta befolkningen, var platsen hem för minst 10,000 invånare - och kanske så många som 15,000 eller 30,000 vid dess höjdpunkt. "Detta visar en mycket tät bebyggelse och ett extremt komplicerat samhälle," sa Michael Heckenberger, en arkeolog vid University of Florida som inte var involverad i studien.

"Inkafolket och mayafolket byggde med sten, men människor i Amazonas hade vanligtvis inte tillgång till sten för att bygga - de byggde med lera. Det är fortfarande en otrolig mängd arbetskraft," sa José Iriarte, en arkeolog vid University of Exeter som inte deltog i forskningen. Amazonas tros ofta vara en "orörd vildmark med bara små grupper av människor. Men nyligen upptäckter har visat oss hur mycket mer komplext förflutet verkligen är," sa han.


Questions

Answer the questions to the text. Speak or write, you choose. AI will assess your answers.

Vem ledde undersökningarna vid Frankrikes nationella centrum för vetenskaplig forskning?

Stéphen Rostain.

Vilket folk bebodde bosättningarna mellan 500 f.Kr. och 300 till 600 e.Kr.?

Upano-folket.

Vad använde människorna i Amazonas vanligtvis för att bygga eftersom de inte hade tillgång till sten?

Lera.


Discuss

Discuss the text the AI teacher. The teacher will help you with vocabulary and grammar.

The artificial intelligence teacher has a lot of benefits. You don't need to book any time slot. You don't have to wait for the teacher to come to class. You can learn at any time. The teacher will never get bored and can keep a conversation on any related topic.

Read a new article every day and
discuss it with AI at lingolette.com
All content and tasks are generated by AI inspired by a real publication.