NASAs Webb-teleskop avdekker nye kjemiske spor på overflaten av Charon.
Reading
NASAs nye teleskop, James Webb-teleskopet, har funnet nye spor på overflaten til Plutos største måne, Charon. Teleskopet fant spor av karbondioksid og hydrogenperoksid, noe som er første gang disse stoffene er observert der.
Tidligere forskning, inkludert bilder fra romsonden New Horizons i 2015, viste at Charons overflate var dekket av vannis. Men forskerne kunne ikke se kjemiske stoffer i visse infrarøde bølgelengder før James Webb-teleskopet ble tatt i bruk.
Carly Howett, en forsker på New Horizons-prosjektet, sier at teleskopet gir oss "mange fingeravtrykk av kjemikalier som vi ellers ikke ville kunne se." Den nye forskningen ble publisert i tidsskriftet Nature Communications.
Pluto, en dvergplanet, og dens måner befinner seg i utkanten av vårt solsystem i en sone kjent som Kuiperbeltet. Både Pluto og Charon er over 4,83 milliarder kilometer fra solen og er sannsynligvis for kalde til å støtte liv.
Forskere tror at hydrogenperoksidet kan stamme fra stråling som treffer vannmolekyler på Charons overflate. Karbondioksidet kan ha kommet til overflaten etter nedslag, ifølge medforfatter Silvia Protopapa fra Southwest Research Institute.
Questions
Hva har James Webb-teleskopet funnet på Charon?
Teleskopet har funnet spor av karbondioksid og hydrogenperoksid.
Hvilket år ble New Horizons romsonden sendt ut?
New Horizons ble sendt ut i 2015.
Hvor langt er Pluto og Charon fra solen?
De er over 4,83 milliarder kilometer fra solen.
Describe the article image
Look at the article image and describe what you see on it. You may either speak or write your answer there.
Discussion
Discuss this article with your AI tutor to practice. Your tutor will help you with vocabulary and grammar.
discuss it with AI at lingolette.com