Privata företag tävlar om att landa på månen med stöd från NASA.


Privata företag tävlar om att landa på månen med stöd från NASA.

Reading

Read this text and listen to it at the same time. If you don't know a word click it to see explanation.
Privata företag tävlar om att landa på månen med stöd från NASA.

Kina och Indien har lyckats landa på månen medan Ryssland, Japan och Israel misslyckades. Nu försöker två privata företag få USA tillbaka i spelet, över fem decennier efter Apolloprogrammet.

Detta är en del av ett NASA-stöttat försök att starta kommersiella leveranser till månen, medan NASA fokuserar på att få astronauter tillbaka dit. "De är spejare som går till månen före oss," sa NASA:s administratör Bill Nelson.

Astrobotic Technology från Pittsburgh planerar en uppskjutning av en landare på måndag ombord på en helt ny raket, United Launch Alliance's Vulcan. Houstons Intuitive Machines siktar på att skicka upp en landare i mitten av februari, med en resa med SpaceX.

Om de lyckas, kommer Japan att bli det femte landet som genomför en lyckad månlandning. Det är inte enkelt att landa utan att förstöra; det finns knappt någon atmosfär att bromsa med, och fallskärmar fungerar uppenbarligen inte.

Inte bara Astrobotic och Intuitive Machines siktar på att avsluta Amerikas torka av månlandningar, de kämpar också om skryträttigheterna som det första privata företaget att landa mjukt på månen. Trots sin sena start har Intuitive Machines en snabbare, mer direkt väg och bör landa inom en vecka efter uppskjutningen.


Questions

Answer the questions to the text. Speak or write, you choose. AI will assess your answers.

Vilka länder har lyckats landa på månen enligt texten?

Kina och Indien.

Vilka två privata företag försöker få USA tillbaka i spelet med månlandningar?

Astrobotic Technology och Intuitive Machines.

Vad är en utmaning med att landa på månen enligt texten?

Det är inte enkelt att landa utan att förstöra; det finns knappt någon atmosfär att bromsa med, och fallskärmar fungerar uppenbarligen inte.


Discuss

Discuss the text the AI teacher. The teacher will help you with vocabulary and grammar.

The artificial intelligence teacher has a lot of benefits. You don't need to book any time slot. You don't have to wait for the teacher to come to class. You can learn at any time. The teacher will never get bored and can keep a conversation on any related topic.

Read a new article every day and
discuss it with AI at lingolette.com
All content and tasks are generated by AI inspired by a real publication.