Havsjurars aptit hjälper till att återställa Kaliforniens våtmarker, visar studie.


Havsjurars aptit hjälper till att återställa Kaliforniens våtmarker, visar studie.

Reading

Read this text and listen to it at the same time. If you don't know a word click it to see explanation.
Havsjurars aptit hjälper till att återställa Kaliforniens våtmarker, visar studie.

Havsgnagarnas återkomst har hjälpt till att rädda en del av Kaliforniens våtmarker, visar en ny studie. De äter ständigt och en av deras favoritsnacks är randig strandkrabba som gräver hål och också gnager på rötternar av sältgräs som håller jorden på plats.

Forskare fann att återkomsten av krabborätande sjöutter till en tidvattenestuar nära Monterey, Kalifornien, hjälpte till att minska erosionen. "De återställer inte helt erosionen, men bromsar den till naturliga nivåer," sa Hughes.

Under många år fanns det inga sjöottrar i Elkhorn Slough. Jaktförbud och åtgärder för att återställa livsmiljön hjälpte sjöottrar att återhämta en del av sitt tidigare utbredningsområde.

För den nya studien analyserade forskarna historiska erosionshastigheter som går tillbaka till 1930-talet för att bedöma effekten av sjöottrarnas återkomst. Tidigare studier om återkomst av toppredatorer till olika livsmiljöer visar hur sådana arter upprätthåller ekosystemens stabilitet.

Många tidigare studier baserades på observationer, men utformningen av den senaste forskningen lämnar inget tvivel om sjöottrarnas inverkan, sa Johan Eklöf, en marinbiolog vid Stockholms universitet som inte deltog i den nya studien. Andra undersökningar har visat att sjöottrar hjälper tångskogar att växa igen genom att kontrollera antalet sjöborrar som äter tång.


Questions

Answer the questions to the text. Speak or write, you choose. AI will assess your answers.

Vad är en av havsgnagarnas favoritsnacks?

Randig strandkrabba

Var fann forskare återkomsten av krabborätande sjöutter hjälpsam?

I en tidvattenestuar nära Monterey, Kalifornien

Vad visar tidigare studier om återkomst av toppredatorer till olika livsmiljöer?

Hur sådana arter upprätthåller ekosystemens stabilitet


Discuss

Discuss the text the AI teacher. The teacher will help you with vocabulary and grammar.

The artificial intelligence teacher has a lot of benefits. You don't need to book any time slot. You don't have to wait for the teacher to come to class. You can learn at any time. The teacher will never get bored and can keep a conversation on any related topic.

Read a new article every day and
discuss it with AI at lingolette.com
All content and tasks are generated by AI inspired by a real publication.