Yapay Zeka Araştırma Topluluğu, Çocuk İstismarı Görüntülerine Karşı Harekete Geçiyor.


Yapay Zeka Araştırma Topluluğu, Çocuk İstismarı Görüntülerine Karşı Harekete Geçiyor.

Reading

Read this text and listen to it at the same time. If you don't know a word click it to see explanation.
Yapay Zeka Araştırma Topluluğu, Çocuk İstismarı Görüntülerine Karşı Harekete Geçiyor.

Yapay zeka araştırmacıları, popüler AI görüntü üretici araçlarını eğitmek için kullanılan bir veri setinden şüpheli çocuk cinsel istismar görüntülerine ait 2.000'den fazla web bağlantısını sildiklerini açıkladı. LAION araştırma veri seti, çevrimiçi görüntüler ve altyazılarla dolu büyük bir indeks olup, Stable Diffusion ve Midjourney gibi önde gelen AI görüntü üreticilerine kaynak teşkil etmiştir.

Stanford Internet Gözlemevi'nin geçen yıl yayınladığı bir rapor, veri setinde çocukların cinsel olarak açık görüntüleri içeren bağlantılar bulunduğunu ve bazı AI araçlarının çocukları gösteren fotogerçekçi deepfake'ler üretmesinin kolaylaştırıldığını ortaya çıkardı. Bu rapor üzerine, büyük ölçekli Yapay Zeka Açık Ağ anlamına gelen LAION, veri setini hemen kaldırdı.

LAION, sekiz ay sonra, sorunu çözmek ve gelecekteki AI araştırmaları için temizlenmiş bir veri seti yayınlamak üzere Stanford Üniversitesi ile iş birliği yaptığını ve Kanada ve Birleşik Krallık'taki karşıt-istismar kuruluşlarıyla çalıştığını belirten bir blog yazısı yayınladı. Stanford araştırmacısı David Thiel, LAION'un önemli iyileştirmeler yaptığını belirtti ancak çocuk istismar görüntüleri üretmeye devam edebilen 'bulaşmış modellerin' dağıtımından çekilmesinin bir sonraki adım olduğunu söyledi.

Stanford tarafından 'açık görüntüler üretmek için en popüler model' olarak tanımlanan eski ve hafif filtrelenmiş bir Stable Diffusion versiyonu, geçen Perşembe gününe kadar kolayca erişilebilir durumdaydı, AI model deposu Hugging Face'ten New York merkezli Runway ML şirketi tarafından kaldırıldı. Runway, araştırma modellerinin ve aktif olarak sürdürülmeyen kodların 'planlanan devreden çıkarma' işlemi olduğunu belirtti.

LAION'un temizlenmiş veri seti versiyonu, dünya genelinde hükümetlerin bazı teknoloji araçlarının çocukların yasadışı görüntülerini yapmak veya dağıtmak için kullanılması üzerine daha yakından inceleme yapmaya başladığı bir zamana denk geldi. San Francisco'nun şehir avukatı, bu ayın başlarında kadın ve kızların AI üretimi çıplak fotoğraflarını sağlayan bir grup web sitesini kapatmayı amaçlayan bir dava açtı.


Questions

Answer the questions to the text. Speak or write, you choose. AI will assess your answers.

LAION ne yaptı?

LAION, şüpheli çocuk cinsel istismar görüntülerine ait 2.000'den fazla web bağlantısını sildi.

Stanford Internet Gözlemevi ne buldu?

Stanford Internet Gözlemevi, veri setinde çocukların cinsel olarak açık görüntüleri içeren bağlantılar bulunduğunu ortaya çıkardı.

LAION, Stanford Üniversitesi ile ne yaptı?

LAION, sorunları çözmek ve temizlenmiş bir veri seti yayınlamak için Stanford Üniversitesi ile iş birliği yaptığını belirtti.


Discuss

Discuss the text the AI teacher. The teacher will help you with vocabulary and grammar.

The artificial intelligence teacher has a lot of benefits. You don't need to book any time slot. You don't have to wait for the teacher to come to class. You can learn at any time. The teacher will never get bored and can keep a conversation on any related topic.

Read a new article every day and
discuss it with AI at lingolette.com
All content and tasks are generated by AI inspired by a real publication.