Fågelinfluensautbrott i amerikanska mjölkkor: Säkerställer matsäkerhet bland växande oro.


Fågelinfluensautbrott i amerikanska mjölkkor: Säkerställer matsäkerhet bland växande oro.

Reading

Read this text and listen to it at the same time. If you don't know a word click it to see explanation.
Fågelinfluensautbrott i amerikanska mjölkkor: Säkerställer matsäkerhet bland växande oro.

En fågelinfluensa bland USA:s mjölkkor har spritt sig till mer än två dussin hjordar i åtta stater. Hälsomyndigheterna betonar att risken för allmänheten är låg och att USA:s livsmedelsförsörjning fortfarande är säker och stabil. Den här typen av fågelinfluensa har hittats i åtminstone 26 mjölkhjordar i stater som Idaho och Texas. Forskare säger att det inte finns några bevis för att människor kan bli sjuka av att äta pastöriserade eller väl kokta livsmedel.

Myndigheter i minst 17 stater har begränsat importen av mjölkkor från områden där viruset har hittats. Bönder testar kor som visar symtom på infektion, som minskad mjölkproduktion och trötthet.

U.S. äggproducenter håller situationen under uppsikt efter att fågelinfluensa upptäcktes i höns i Texas och Michigan. Miljontals fåglar har dött, men FDA säger att risken för att smittade ägg når marknaden är låg tack vare federala inspektioner och andra säkerhetsåtgärder.

Två personer i USA har smittats av fågelinfluensan till dags dato. Den ena var en mjölkbonde i Texas som utvecklade en mild ögoninfektion efter kontakt med en smittad ko, och den andra var en fånge som arbetade med att avliva smittade fåglar.

USA:s producenter får inte sälja mjölk från sjuka kor, och mjölken måste pastöriseras innan den säljs mellan delstaterna. Trots varningar från federala myndigheter har utbrottet av H5N1 verkat öka försäljningen av opastöriserade mjölkprodukter, även kallat


Questions

Answer the questions to the text. Speak or write, you choose. AI will assess your answers.

Hur många mjölkhjordar har fått fågelinfluensa i USA?

Åtminstone 26 mjölkhjordar har drabbats av fågelinfluensa i USA.

Vilka åtgärder har myndigheterna vidtagit för att begränsa spridningen av viruset?

Myndigheterna har begränsat importen av mjölkkor från områden där viruset har hittats och bönder testar kor med symtom på infektion.

Hur har fågelinfluensan påverkat äggproducenter i USA?

Fågelinfluensan har upptäckts i höns i Texas och Michigan, vilket har fått äggproducenter att hålla situationen under uppsikt. FDA bedömer dock risken för smittade ägg på marknaden som låg.


Discuss

Discuss the text the AI teacher. The teacher will help you with vocabulary and grammar.

The artificial intelligence teacher has a lot of benefits. You don't need to book any time slot. You don't have to wait for the teacher to come to class. You can learn at any time. The teacher will never get bored and can keep a conversation on any related topic.

Read a new article every day and
discuss it with AI at lingolette.com
All content and tasks are generated by AI inspired by a real publication.